Bělení mincí
Bělení mincí je povrchová úprava mincí ve středověké mincovně, při které se mincovní plátky, kotoučky nebo šrotlíky vařily v roztoku kuchyňské soli a vinného kamene pro chemické odstranění nečistot a mědi z povrchu. Tento technologický proces, používaný především při ražbě drobné stříbrné mince s vyšším obsahem mědi, způsoboval rozpuštění povrchové vrstvičky mědi a zanechával čisté stříbro, čímž mince získala výrazně bílou barvu charakteristickou pro kvalitní stříbrné ražby, od níž pochází název bílý peníz.
Historie
Technika bělení mincí vznikla ve starověkém Římě během 3. století n. l., kdy degradace stříbrného obsahu v denárech vyžadovala způsob, jak zachovat stříbrný vzhled mincí. Římští mincíři objevili, že vaření mincovních střížků v roztoku sal ammoniacus (chlorid amonný) a octa odstraňuje měď z povrchu. Proces nazývaný albatio (bělení) se stal standardní součástí výroby antoninianů, které obsahovaly až 95 procent mědi, ale vypadaly jako stříbrné.
Do středověké Evropy přinesli technologii bělení arabští metalurgové přes Španělsko v 10. století. Córdobský chalífát používal složitější recepturu - roztok kamence, soli a citronové šťávy pro bělení dirhemů. První doložené použití v křesťanské Evropě pochází z Benátek roku 1172, kde se bělily piccoli - drobné mince s obsahem pouze 25 procent stříbra.
V českých zemích zavedl bělení mincí Václav I. kolem roku 1235 při reformě brakteátové mince. Pražská mincovna používala roztok složený z jednoho dílu kuchyňské soli, dvou dílů vinného kamene a deseti dílů vody. Směs se nazývala vnštýře podle německého Weinstein (vinný kámen). Proces probíhal v měděných kotlích zvaných bělicí komory umístěných ve zvláštní dílně kvůli jedovatým výparům.
Technologický postup bělení v kutnohorské mincovně 14. století byl detailně popsán v Ius regale montanorum. Mincovní střížky se nejprve očistily od hrubých nečistot mechanicky, poté se vložily do děrovaných železných košů a ponořily do vroucího vnštýře na 2-3 hodiny. Během vaření se koše několikrát protřepávaly pro rovnoměrné působení. Po vyjmutí se střížky oplachovaly v čisté vodě a sušily v horkém písku.
Významnou inovaci představovalo dvojité bělení zavedené v Norimberku roku 1456. První lázeň obsahovala silnější roztok pro hrubé očištění, druhá slabší pro jemné dobělení. Mezi lázněmi se střížky mechanicky leštily v rotujících bubnech s pískem. Tento proces produkoval mince s mimořádným leskem, které se nazývaly Weißpfennige (bílé feniky) a měly ážio 10-15 procent oproti běžným ražbám.
V 16. století přinesl Georgius Agricola vědecký přístup k bělení. Jeho dílo De Re Metallica (1556) obsahuje přesné chemické složení bělicích lázní a matematické výpočty optimální doby působení podle obsahu mědi. Agricola identifikoval, že účinnou látkou je kyselina vinná z vinného kamene, která selektivně rozpouští měď ale ne stříbro. Doporučoval přidávat alaun pro zvýšení účinnosti.
Třicetiletá válka přinesla zneužívání bělicí technologie pro maskování nekvalitních mincí. Kiperové vyráběli měděné mince s minimálním obsahem stříbra, které po důkladném bělení vypadaly jako plnohodnotné. Technika superbělení používala koncentrovanou kyselinu sírovou, která vytvořila silnější stříbrnou vrstvu, ale mince po několika týdnech zčernaly. Císařský edikt z roku 1623 zakázal používání kyselin při bělení pod trestem smrti.
Moderní éra přinesla zánik tradičního bělení. Poslední mincovna používající klasickou technologii byla Hall in Tirol do roku 1806. Chemické bělení nahradilo galvanické postříbření vynalezené 1840, které poskytovalo trvalejší a kontrolovanější výsledky. Paradoxně dnešní sběratelé preferují mince s původní patinou a bělení se považuje za poškození snižující numismatickou hodnotu.
Různé receptury bělicích lázní odrážely lokální tradice a dostupnost surovin. Francouzská metoda používala víno místo vinného kamene - Bordeaux pro červené víno, Champagne pro bílé. Italská škola preferovala mořskou sůl a citronovou šťávu. Německý způsob přidával pivovarské kvasnice. Polská technika využívala kyselé zelí. Každá receptura dávala mírně odlišný odstín bílé.
Zdravotní rizika bělení byla značná. Výpary obsahovaly chlorovodík a oxid siřičitý způsobující dýchací problémy. Chronická expozice vedla k mincířské nemoci - kombinaci silikózy a otravy těžkými kovy. Střední délka života bělících dělníků byla 35 let. Od 15. století museli nosit kožené masky s houbovým filtrem namočeným v mléce. První větrací systémy instalovala augsburská mincovna v roce 1598.
Ekonomický význam bělení spočíval v možnosti ražby mincí s nižším obsahem drahého kovu při zachování akceptability. Bělené mince s 50 procenty stříbra vypadaly jako 90procentní. Úspora činila 30-40 procent nákladů na kov. Seigniorage z bělených mincí dosahoval až 60 procent. Paradoxně náklady na bělení (palivo, chemikálie, mzdy) často převýšily úsporu kovu - proces měl především psychologický efekt.
Zajímavosti
- Největší bělicí komora fungovala v Kremnici - měděný kotel o objemu 5000 litrů pojmul 100 000 střížků najednou
- Alchymista John Dee tvrdil, že bělení v úplňku dodává mincím magickou moc - Alžběta I. nařídila bělení sovereignů pouze při úplňku
- V roce 1578 explodovala bělicí komora v Antverpách - reakce vnštýře s omylem přidanou ledkovou solí zabila 12 dělníků
- Čínští padělatelé ve 14. století bělili měděné mince tak dokonale, že oklamali i zkušené prubíře - používali rtuťovou amalgamaci
- Poslední tradiční bělení proběhlo v roce 1962 v bhútánské královské mincovně - místní mnich trval na rituální očistě
- Moderní chemické čištění mincí sběrateli je paradoxně stejný proces jako středověké bělení - jen se používá kyselina citronová